---

TERWASOIHTU-UINNIT

Tervahiihtoviikonloppuna 8.3. uitiin Oulun Talviuimarit ry:n järjestyksessä viidennet Terwasoihtu viestiuinnit. Tapahtumaa voitaneen kutsua perinteiseksi, mutta perinteeksi lienee muodostunut jo sääkin.  Se ei ole tainnut helliä tapahtumaa kevättalvisella auringonpaisteella vielä kertaakaan.  Tänä vuonna lämpötila oli leppoisa, mutta viima jäätävä eli lähtökohta arktiseen kisaan mitä mainioin.   Kilpailussa kolmihenkiset viestijoukkueet kiertävät kolme eri etäisyydelle laiturista sijoitettua poijua siten, että kukin poiju tulee kierretyksi kerran.  Ensimmäinen poiju on laiturin välittömässä läheisyydessä, mikä mahdollistaa myös ensikertalaisten osallistumisen kisaan. Uintityyli on vapaa, jopa vapaaehtoinen. Tänäkin vuonna kisassa nähtiin mainio vesijuoksusuoritus!

Olosuhteet eivät kuitenkaan pelottaneet kisaan jo toistamiseen osallistunutta Suomi-Unkari-seuran joukkuetta.  Joukkueessa ui kaksi aitounkarilaista kilpailijaa ja näin ollen tapahtuman tavoitteena oleva kansainvälisyyskin toteutui.  Ensi vuonna Suomi-Unkari seura lupasi haastaa kisaan mukaan muita Oulussa toimivia ystävyysseuroja, joten jatkossa luvassa on enemmänkin kansainvälistä väriä.

Tuiran uimalaan tapahtuma-ajankohtana sattumalta saapunut ranskalainen vaihto-opiskelijakolmikko oli täysin ennalta tietämätön kisasta, mutta spontaanisti he lähtivät mukaan leikkiin.  Vahinko vain, että jo käynnistyneen kisan säännöt menivät pojilta kiireessä ja toimitsijoiden puutteellisen ranskankielen takia hiukan ohi korvien ja kaikki kolme urheaa uimaria kiersivät kauimpana olevan poijun, vaikka pienempikin uintimatka olisi riittänyt. Mutta ensikertalaisille oli tärkeintä kokemus ja elämys, ja se oli varmasti ikimuistoinen.

Edellisvuoden voittajajoukkue Vassi tuli paikalle hakemaan revanssia kahdesta viime vuoden kokoonpanoon kuuluneesta ja yhdestä ensikertalaisesta muodostetulla joukkueella.  Mutta Vassin joukkue jäi kakkoseksi Mustaksi Hevoseksi nousseen Raksilan RDF:n taakse.  Eikä ihme, sillä voittajajoukkueessa vilahti useamman kerran oululaisten uinnin ystävien hyvin tuntema Sihvosen nimi.  Vassin joukkue ansaitsee joka tapauksessa kunniamaininnan siksi, että se ainoana poliittisena ryhmittymänä osallistuu leikkimieliseen kisailuun vuosi vuoden jälkeen.  Joukkue lupasi olla paikalla myös ensi vuonna ja aikoi omalta osaltaan haastaa muita valtuustoryhmiä mittelöön kanssaan.  Toivottavasti näemme ensi vuonna Tuiran rannalla kansainvälisen värin lisäksi enemmän myös poliittista kirjoa.

Omaperäisyyttä osoitti myös viides joukkue, Team Turtle, joka sijoittui kisassa kolmanneksi.  Kyseessä oli paikalle kävellen kylpytakeissaan valmiina uintisuoritukseen saapunut perhejoukkue.

Palkintojenjako tapahtui Tuiran asukastuvalla, missä henkilökunta palveli sekä osallistujia, että yleisöä. Kaikki kilpailijat saivat heti uintisuorituksensa jälkeen osallistumismitalin. Voittajajoukkue sai kunniakirjat ja parhaat uimarit palkittiin tavarapalkinnoilla. 

Kuvia kisasta Seppo Sarkkisen kuvaamana>>

---